Tuesday, July 30, 2013

Malaysia : Aku pulang!!

Sudah pun sebulan kami pulang ke Malaysia. Entah kenapa, aku masih belum rasa Malaysia berubah. Tidak. Masih begitu.

Yang aku lalui dulu, sama seperti kali ini. Cuma, yang membezakan, dulu, aku bujang, kini di Msia, aku sebagai isteri dan ibu.

Nur Aina. Ini kepulangan pertama Aina. Kasihan. Panas berbahang membuatkan kulitnya kemerahan. Ruam peluh. Bertahanlah sayang. Lama-kelamaan, Aina akan biasa dengan cuaca di sini. Inilah tempat kita. Negara kita.

Nur Aina made in Oz, born in Oz. Logiklah kulitnya sangat sensitif. Saya tak pernah makan belacan sewaktu mengandung. Saya tak makan tempoyak s3masa mengandung. Apatah lagi ikan pekasam. Aina kerap menyusu ketika di Malaysia. Sangat kerap, siang dan malam. Mungkin susu badan kali ini rasanya agak pelik, tapi sedap?

Kami di Msia, tapi daddy masih di Oz. Daddy meneruskan pengajiannya tanpa kami di sisi. Rindu. Ya, sangat rindu. Sejak nikah, kami tak pernah berenggang. Sejak ada anak, kami ber3, tidak lernah berjauhan. Inilah kali pertama. Inilah ujian yang sangat menduga.

Ya Allah, Kau lindungilah suamiku, walau di mana dia berada. Permudahkan urusan suamiku. Jadikan suamiku, anak, abang, ayah dan suami yang cemerlang, seiring dengan impiannya sebagai pelajar cemerlang.

Nur Aina, aku tahu dia rindukan daddy. Semalam, seharian dikepit gambar passport daddy, ke hulu ke hilir. Setiap hari, panggilan daddy tak pernah lekang dari lidahnya. Setiap kali daddy kirimkan gambar melalui wassap, dia akan kiss dan kiss lama-lama .

Ketahuilah anakku. Daddy tiada bersama kita kerana tanggungjawab dan impiannya. Kita doakan saja.

Setiap kali solat, mummy doa untuk daddy kuat2. Aina akan sama-sama aminkan. Syukur. Aina semakin bijak.

Nur Aina. Pulang ke Msia, dia takut dengan semua orang!!. Pelik. Di Oz, Aina tak takut orang lain dukung. Aina berkawan dengan semua orang. Balik Msia, patah pinggang mummy, Aina minta didukung. Takut. Asyik menangis.

Perbezaan bahasa, Aina tak faham dan akan tidak pandang wajah orang yang bertuturbajasa melayu. Semuanya perlu mummy alihbahasakan.
Kasihan Aina. Cerita kartun di tv, semuanya tak menarik. Mummy buka tv, Aina tak pandang langsung. Lagi2 kartun alih bahasa. Kalau kartun inggeris, dilandang sekali toleh. Gambar ilustrasinya yang tak menarik, buat Aina lari jauh. Aina...Aina. sabarlah. Nanti kita ada rumah, kita pasang tv dan boleh tengok kartun original, ya.

Saya, sejak sebulan di msia, saya juga hanya menonton tv kurang daripada 10kali. Siaran semuanya TAK MENARIK. Ayah saya tak ada ASTRO. Kalau ada pun, saya tak pasti siarannya menarik atau tidak. Tv percuma hanya ada tv 1,2,3,7,8,9, hijrah. Kalau di tempat dulu, siaran percuma, dekat 20channel. Kalah ASTRO.
Tak boleh diulang-ulang kenangan dan kebaikan di Oz. Sedar, inilah tanah tumpah darahku. Tapi, jangan lupa, aku bersalin di Oz. Jadi, darahku beberapa ml, ada juga tumpah di Oz. Belum dikira darah haid dan nifas. Bukan menidakkan negara sendiri, tapi, kenangan di Oz, memang sangat menarik. Jiran yang baik. Siaran tv yang menarik untuk anak, makanan yang murah dan sangat mudah untuk dapatkan natural food. Pasaraya setiap 2km. Pemanduan yang berhemah, semua orang takut kena saman. Cuaca yang damai. Tempat permainan kanak-kanak setiap 1km mesti ada.

Dah lama Aina tak ke playground. Kasihan, Aina. Duduk di rumah asyik menangis. Jemu agaknya, bercampur suhu lanas, mencecah 35deg.. Oz lagi panas kalau masa SUMMER. 40deg itu, biasa. Cuma, 40deg di sana, ada banyak angin. Angin bertiup kencang. Kita, panas, angin pun tak bertiup. Allah, sejukkanlah sedikit bumi Msia ini...

Daddy masih di sana. Hanya doa dapat kami kirimkan buat peneman daddy. Semoga Allah segerakan urusan abang dan pulang segera. Kita 1. Jangan jauh lagi.
Malaysia. Inilah tempat kita.

P/s : Bolehlah melancong setahun sekali bawa Aina lawat tempat lahir. :)

3 comments:

 1. Sabar ya Lin. :)
  In shaa Allah kalau Lin sabar, suami akan tenang habiskan study di sana :)

  ReplyDelete
 2. maaf ye klu tulisan saya yg sebelumnya td menyinggung. tapi saya tulis atas pengalaman sendiri jugak. used to live 5 years in Birmingham myself and gave birth to a daughter there too. Birmingham, being 1 of the coldest among all in the UK.

  kita hamba, terpaksa bersyukur apa adanya.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya bukannya bercerita tentang suhu, di sini. Saya tak kisah pun Msia ni panas. I used to it too. Tapi saya ceritakan tentang attitude masyarakat yang belum langsung tidak berubah. Terima kasih, cerita saya bersambung2 dengan bahagian FB. jadi, jika baca semuanya tentu faham dan tidak sama sekali menuduh orang atau sesiapa kufur nikmat. Orang itu kufur nikmat atau tidak, siapa kita untuk menilai...

   Delete