Monday, December 31, 2012

2012. Apanyang telah kita ubah?

Ya. Terfikir sendiri. Apalah yang telah aku lakukan sepanjang 2012 ini? Apalah istimewanya tahun masihi 2012? Sebagai insan yang masih punya banyak kelemahan, rasanya meninggalkan setiap saat, sama sedihnya seperti meninggalkan Ramadhan. Sedih.

Terasa sangat rugi tanpa amal setiap saat yang berlalu.

Namun, masih ada yang berjaya dan mampu untuk dibanggakan.

Dengan izin Allah, berjaya lahirkan Nur Aina. Berjaya besarkan Aina dan lalui saat tragis, berpantang tanpa orang tua. Terima kasih Allah kirimkan manusia yang bijak menvipta alat telekomunikasi, Aina masih boleh berpantang dengan nasihat Opah melalui telefon.. Walaupun ada yang mummy ingkar, mummy ikut cara orang Inggeris la Opah... hihihi

Tapi, masih belum berjaya untuk jafi ibu dan isteri yangbbaik, terbaik, dan sangat baik. Ya Allah... gagalnya... :((

Semoga Allah terus izinkan saya hidup dan beri peluang untuk saya jadi ibu yang hebat, isteri yang hebat. Susah, tapi saya mahu cuba lagi...

Tidak dapat dilupakan kenangan Ramadhan 2012. Perkara yang berlaku sangat mendukacitakan. Dan tidak mampu dilupakan, sampai bila-bila. Biarlah kenangan ini terus menjadi sejarah yang perlu reda. Semoga beroleh ganti yang diperlukan.

Manusia, sudah pasti banyak kekurangannya. Hanya Allah yang Sempurna. Walau bagaimanapun, manusia adalah sebaik baikmkejadian. Laluilah hidup dengan penuh erti. Jangan buang walau sesaatpun masa itu dengan dosa dan perkara negatif. Jadilah isteri solehah, ibu yang benar benar malaikat untuk cahaya mata utusan Allah.

Semoga 2013 akan datang, tahun yang lebih baik untuk awak, awak, awak dan awak semua.

Pengalaman pahit, sejarah hitam, mahu dibuang. Dosa, mahu diampunkan. Berusahalah!!



Sunday, December 23, 2012

BENARKAH PENGGUNAAN LAMPIN KAIN, MENJIMATKAN?

Habuan minda saya pada pagi ini ialah seperti tajuk di atas. Benarkah dengan penggunaan lampin kain, kita boleh berjimat?

1. Ya, jimat dengan satu saiz untuk semua. Jadi tak perlu beli saiz berbeza untuk bayi baru lahir hingga potty training. Sudah ada design berbutang yang khas untuk kne size fit most.

2. Ya, dengan penggunaan detergent yang sesuai dan murah. Melalui pembacaan saya pagi ini, penggunaan lampin kain boleh dijimatkan lagi dengan detergent buatan sendiri : cuka dan soda bikarbonat. Tak perlu beli sabun mahal sama organic atau tidak. Hanya dengan cuka dan soda bicarb, sudah memadai memuptihkan, mensucikan lampin anak.

3. Ya, tanpa mengira jenama kain lampin. Kain lampin yang murah juga memberikan kesan hebat dalam kehidupan berlampin kain. Sama advance seperti lampin jenama mahal. Tak cuba, tak tahu.

4. Ya, liners. Ada yang suka pakai liners untuk selamatkan lampin dari kotor najis bayi. Untuk penjimatan, tidak perlu digunakan kerana jika penjagaan lampin sangat dititik beratkan, tanpa liners, lampin tetap bersih dan putih semula. Cubalah.

5. Ya, dengan tidak menggunakan wipes, kita teruskan penjimatan. Bawalah botol spray air dan juga kain tuala kecil untuk lap bahagian sulit anak. Lebih selamat daripda penggunaan wipes yang banyak bahan kimia.

Kita boleh terus berjimat dan selamatkan kulit anak, s3lamatkan bumi dengan cara cara ini.

Penjimatan setelah 10bulan.

Mengikut kadar kiraan peribadi, saya sudah pun jimat Aud500 selama 10bulan. Aud500 ini untuk penjimatan dalam penggunaan lampin pakai buang (diapers).

Susu pula, saya tak pasti harga susu, jasi anggaran untuk susu tin, saya ambil dari dalam katalog. Susu S 26 GOLD dalam katalog terbaru Aud22.95. Kiraan saya, saya dapat jimat Aud495 selama 10bulan jika penggunaan susu, 2 tin sebulan.

Hampir Aud1000 dapat dijimatkan.

Tepuk dada, tanya poket. Hihihi...



Setakat ini, saya sudah ada hampir 100pc lampin kain termasuk cover yang saya gunakan dengan kain lampin putih ANAKKU. Kos untuk hampir 100pcs ini ialah Aud134dollars.

Thursday, December 20, 2012

Dishwasher

Pening la Google cari pasal penggunaan dishwasher di Malaysia. Apa itu dishwasher, mesin basuh pinggan.

Bila lain ditanya, lain yang dia jawab.

Faktor jimat air. Pakai dishwasher lebih jimat daripada basuh pakai tangan. Lagi lagi kalau saya yang basuh. Komfem air pili tu saya buka sepanjang pembasuhan. Disebabkan tinggal di rumah sewa yang airnya agen bayarkan selagi tak ovr limit, selamatlah. Tapi pernah kena warning dah, jimat air.

Dishwasher, sama sahaja macam mesin basuh kain. Washing machine. Payah la bila kita google lain, lain pula yang keluar. Lagi lagi kalau google dengan orang. Lain kita tanya, lain yang dia jawab.

Siapa tahu, di Malaysia, sabun capsule untuk dishwasher, mudah dicari atau tidak? Harga?

Itu sahaja yang saya nak tahu. I dont need to know sama ada jimat air or tak. Sebab saya tahu how my machine working. Air dekat sini much more expensive than sana. Nothing to worry. Guna dishwasher pun bukan everydy. Basuh kain pakai mesin pun bukan everyday. Ada banyak cara untuk brjimat. Kenapa nak basuh kalau still sikit? Kalau ada 1 atau 2 periuk, memang la susah nak masuk dishwasher, kalau tak muat, so, basuh la pakai tangan.

One thing, jangan la cepat sangat na, judge orang yang ada dishwasher ni pemalas. Kalau orang yang ada dishwasher ni pemalas, macam mana dengan mesin basuh kain? Mesin putar tepung untuk buat kek? Mesin kopi? Ada boleh tuan puan buat semua tu pakai tangan? Mesin jahit? Mampu nak jahit dengan tangan? Orang sekarang, spender koyak pon sayang nak buang, jahit dengan mesin bagi kukuh jangan koyak lagi.

Engineer cpta mesin tu semua untuk kemudahan. Kalau rasa nak mudah, guna. Kalau rasa suka old skool, semua jangan beli. Masaklah ko pakai dapur kayu. Ada yang sanggup masak pakai dapur kayu? Mau ko kena lejang dengan laki ko bila ko paksa dia p hutan cari kayu api.

Hai la manusia. Macam macam.

Yes, saya malas basuh pinggan. Sebab tu tengah consider mesin basuh pinggan. Kalau tak mesin pun, nak ke Jepun, nak minta mereka cipta robot khas untuk saya sebagai hamba cuci pinggan.

Apa punya minda la orang Malaysia. Banyak betul syak wasangka!


Sorry to say, saya pun anak jati Malaysia. Nothing to compare. Plus still will live in Malaysia. Just, dont judge any person. You are nothing. We are nothing.

Use it, as long as no harm. You dont want or you dont have it? Its not the case. Please be open minded even we are different!

Wednesday, December 19, 2012

berat badan, MLM? UBAT KURUS? MAKANAN SIHAT?

Kawan lama. Sudah lama tak berbual. Tiba-tiba tanpa bertanya khabar, tanpa beri salam, mengedarkan risalah jualan ubat kurus dan makanan tambahan untuk kekal sihat kepada saya.

Hei, sebelum nikah, saya pakai baju nikah. 2tahun selepas nikah, saya jadikan baju nikah saya sebagai baju raya, cuma tudung yang berbeza.

Ya, saya kurus, dan syukur, suami jaga pemakanan saya dan syukur lagi, masih sihat. Saya hanya makan makanan tambahan untuk ibu menyusukan anak.

Jadi, hentikanlah hasrat nak jual ubat kurus dengan saya. Buang masa saya. Dan, merugikan tenaga anda. Copy paste lah iklan anda kepada orang yang tepat.

Saya marah, bukan kerana rasa diejek GEMUK. Tapi, kesal dengan sikap rakan lama yang berniaga tanpa bertanya khabar terlebih dahulu.




Ini gambar saya. Gambar nikah (atas)

Gambar raya 2012, bawa dengan suami juga berbaju melayu putih nikah.

50kg, 71kg semasa melahirkan, kini 50kg semula.






**saya kuros, okeh!! Dilarang jual ubat kuros dengan saya. Kenyataan, saya takut ubat kurus, wakaupun halal dan disahkan KKM. Saya rela joging..hukhukhuk.

parents room, THE RIDGE SHOPPING CTRE, TOOWOOMBA





Neat and tidy.

do you have enough?

Ask yourself, do you have enough?
Enough for what?

CLOTH NAPPY!

Yea, sometimes people will going crazy buying cloth nappy without thinking and asking, do i have enough for my baby?

Cloth nappy, actually, costly for the first time but save you most for the second and the after. More or less, it will save you more better than younuse diapers which you cannot reuse that.

Me also, want to try cloth nappy for my first but suddenly choked by looked at their prices. For the very famous brand, the price can go higher than 60dollar per pcs. I can't afford it.

By than, after read so much reviews by other parents in bubhub and product review in Australia, I get knowledge after this brand of cloth nappy, My Little Ripple. Buying their cloth nappy never get me wrong.

I don't have any issue with them. Lucky me, I bought for my second and I've got one insert broken . I just emailed them and post a picture. They sent me the new one, and it's free! No argue.

These are very cheap brand but they aren't nasty. You can have your value money after you realise how much more thousand million money you can save with cloth nappy and the very best cheaper brand. I am so much happy with that.

They are pocket nappies which makes them really easy to use and also makes them very daddy friendly. The expensive brands tend to have lots of layers and snap in flaps that all need to be in the right place, but pocket nappies are as easy as disposables. I washed them twice before using them and their absorbency is great. I have been using them at night with 2 inserts in them and they work really well. Haven't yet had a leak which is great. The PUL covers (which I thought may be a bit yucky since they are cheap) are really soft so they are nice against bub's skin. I have recommended these to all my friends who use MCNs. I definitely won't get any more of the expensive nappies again.

Love to have this cloth nappy and happy cause I don't have too much rubbish to put on our landfill.




Once again, Q, do you have enough? Don't be silly buying things that you never used or overuse it. Buy if its broken, buy it when your old nappy not absorb.

This thing is pretty expensive for the other brand. So, if we pladge for thr first time to save on money and not dumping much on our landfill, please guide yourself from wasting money on crazy hobby, buying cloth nappy without using it once!

Sunday, December 16, 2012

Wivenhoe Dam, 15 Dec, 2012

Forgot about this place we visit before we turn to The Big Pineapple.

This is called Wivenhoe Dam. Yes, there is no dam in the photo, because we stop before we reach at the dam. This is the lake. Big and scared lake for me. My mind cannot stop to think like a child, there is a monster down the lake!! It'll come and NGAP your legs!!

But, theres a lot of good scene from the lake, captured by my lovely cute husband. Enjoy!!





And, we have such a good time, together...


Noosa Heads, 15 Dec 2012

Yesterday, we went to the beach, AGAIN! This trip followed by more Malaysian friends and it's good to have along journey, together. About 6 families having a great holiday at Noosa Main Beach. As for Aina, she still can't adapt bathing in a sea! Aina cried when her feet touched the water. Fair enough, mummy is not having a great day when she get upset.

This is the photo for yesterday trip to Noosa.





1st place for yesterday trip, The Big Pineapple. There are lots of pineapple and also animal farm. Which is clearly known is the biggest plantation in Sunshine Coast. They got growers market and I think the prices areconsider cheaper than in store like Coles Or Woolworth. A plenty of veges and fruits. All sell by growers themselve. We have our morning tea at Turkish Delight. They have selected famous food by Turkish chef. Such as Gozlame and Turkish Pizza.




Here's Noosa Beach.


At Noosa Beach, we do surfing, swimming. Aina? Ergh, still cry because of scaredy sea.




Here is Noosa Beach photo. Nice wave and not too crowded. Surrounding by green bush and trees. Slow wind blowing for us yesterday. Nice to have this place for rest and weekend family picnic.



As usual, a nice and lovely gift for us, bought from emall sorvenir shop, a history book. And again, we don't like fridge magnet. :)





Last, as we having a lot of fun, we also saw an oz wedding. About 3 to 4 couples tied the knot and yes, beautiful bride and charming groom!


Its a such a good time!

Enjoy!!

Bribie Island

Last 2 weeks, we went to Bribie Island, east coast beach and island of QLD. Here all the pictures we have when we get there.


This is in front of the main beach.

Take a look at another picture.


This is the beach. See, what a wonderful scenery from Allah to us. Subhanallah!!

Another picture!


Enjoy the scenery. This is at Redcliffe, Moreton Bay Jetty.

Before going back home, we stop at Brisbane look out, Mount Coo-Tha, Brisbane. This is the highest place to see Brisbane City at night and during Sunset. This is our second trip to Mount Coo-Tha. And this time, we've bought a sorvenir.


As usual, we DON'T LIKE fridge magnet. Why? Because we love to see our clean and clear fridge body . It's more calm and neat if like this:


See, only our photo on it, it's enough.

Happy reading and enjoy!

Monday, December 10, 2012

Hari ini, 10/12/10

Ya, hari ini.

Mengimbau semula kenangan 2 tahun yang lalu. Sebelum hari saya diijab qabul. Terkenang, sudah semestinya. Bagaimana perjalanan sehari-hari dan juga persiapan menjelang 11 Disember 2010.

Alhamdulillah, Allah izinkan untuk hari ini, mengenang kisah manis kami berdua. Bertambah seri dengan kehadiran 'ainun yang kami namakan, Nur Aina.

Bismillah, Maha Suci Allah...

Allah, tak putus putus aku ucapkan syukur kepada Mu dengan reda dan keberkatan daripadaMu, perjalanan pernikahan kami sudah pun 709 hari kami bersama. Aku mohon, Kau paNjangkanlah jodoh kami sehingga ke Syurga Mu yang abadi.

Allah, seperti alamMu ini juga mengerti betapa sayu dan pilu hatiku hari ini kerana begitu sedikit pahala ayng dapat aku kumpul. Bantulah aku ya Allah, berikan aku kesempatan untuk terus berbakti dan taat kepada suamiku agar aku disenaraikan dalam kumpulan isteri solehah di sisi Mu.

Allah, segala kesulitan, telah Engkau janjikan ada jalan penyelesaiannya. Setiap ranjau duri yang kami lalui, kami dapat tempuhi hanya dengan izinMu, allah. Allah, Allah..., sesungguhnya Engkau Maha Baik. Kau uji kami dengan kehilangan....


Ya, kehilangan yang hakiki duniawi. Kami reda dan tabah Ya Allah. Doaku, agar Kau dapat kumpulkan kami dengan anak anak kami yang lain di dalam SyurgaMu nanti.

Allah, terima kasih atas kurniaan kepadaku yang tidak ternilai. Seorang suami yang berusaha menjadi suami terbaik dan seorang anak yang begitu mudah diasuh sehingga ke hari ini. Sesungguhnya Kau Maha Tahu bahawa aku tidak mampu tanla orang tua di sisi lalu Kau berikan kami anak yang baik dan tidak banyak ragam dan meragam. Aian juga faham, opah dan nenek jauh. Jadi Aina tidak mahu susahkan mummy. Benarlah agaknya artikel yang pernah dibaca, anak khatam memang mudah diurus.

Allah Yang Maha Baik, terima kasih atas rezeki yang telah Kau kurniakan kepada suamiku. Terima kasih atas kesihatan yang Kau berikan kepada kami bertiga. Terima kasih atas setiap titis air yang kami minum. Terima kasih atas tiap butir nasi yang kami makan sehari-hari. Terima kasih atas nikmat tubuh badan dan jiran sahabat taulan.

Wahai Allah, Kau lapangkanlah dada kami, permudahkanlah urusan kami dan murahkan rezeki kami. Redai pernikahan kami dengan beserta reda ibu bapa kami. Pimpinlah kami ke jalan yang Engkau redai.

Allah, terima kasih atas pelajaran duniawi dan ukhrawi yang Kau layarkan di hadapan kami. Inilah kehidupan. Akan kami susuri dengan ketabahan. Hidup jauh dirantau orang, bukanlah semudah yang disangka mata yang melihat melainkan merasainya sendiri pahit manis onak dan duri. Kurniakan kami hati yang positif dan jiwa yang tenang. Lapangkan masa kami agar kami dapat terus beribadah dalam kesibukan dunia.

Allah, terima kasih kerana menjaga dan melindungi ibu bapa kami. Sampaikan kepada mereka, kami rindu dan kami akan pulang. Sedikit masa lagi. Pulang dengan kejayaan yang membanggakan emak dan abah.

Allah, tentu akan ada lagi duri dalam perjalanan hidup kami, maka, Kau satukanlah kami walau di mana pun . Bangunkan kami jika kami jatuh, sedarkan kami jika kami lalai.

Ya Allah, ada yang telah Kau ambil daripada kami. Kami mohon, Kau gantikanlah dengan sesuatu yang lebih baik. Gantikanlah dengan jiwa yang tenang dan hati yang bahagia. Maafkan aku Ya Allah kerana lalai dalam menjaga amanahMu.

Ya Allah, kehidupan tidak semudah yang kami sangkakan. Maka, kuatkanlah kami dalam meniti setiap saat, setiap hembusan nafas kami untuk menuju ke dunia abadi. Jadikanlah kami manusia yang tergolong dalam kumpulan muslimin sejati di sisiMu. Ampunilah dosa kami, Allah. Ampunilah dosa kedua ibu bapa kami, saudara kami dan selurus muslimin dan muslimat.

Allah, redailah perjalanan kami suami isteri dan anak anak kami. Amin.



ALHAMDULILLAH, PERNIKAHAN INI SUDAH GENAP 2 TAHUN ...

Tuesday, October 30, 2012

Siri Nyanyian &Motivasi

Akhirnya buku ini keluar juga untuk library... sebabnya saya tinggalkan buku ini untuk edit gambar... terima kasih la kepada sesiapa yang dah settlekan gambar tu...

Sedih juga bila check google, ada juga buku baru keluar. Seingat saya ada satu set lagi, siri makanan malaysia. Buku itu paling banyak kontroversi untuk gambarnya.

Mungkin tidak dikeluarkan..

Terharu... sayu... teringat zaman menulis w2



tahun yang lalu. Hampir setiap saat hidup dengan menulis.

Monday, October 29, 2012

dulu dan sekarang

Dulu, suka sangat tengok cerita korea, cerita melayu (kisah cinta) cerita hindustan... tapi sekarang, sejak mula masuk alam pekerjaan, dah semakin kurang minat untuk tonton cerita macam itu.

Kenapa?

Sebab, kisahnya stereotype... asyik asyik kisah cinta, kahwin paksa tak suka lama lama jadi suka, kisah rahsiakan perkahwinan lalu diganggu orang ketiga. Hai la... seakan akan sudah tidak wujud kisah yang lebih menarik...

Sekarang, walaupun drama drama di sini agak singkat, setengah jam atau hanya 3 minggu tapi kisahnya sangat menarik. Tidak sarkastik. Tidak stereotype,...

Drama terbaru, scandal. Kisah perdana menteri us ada scandal dengan perempuan lain.. Malaysia macam mana?? Beranikah penerbit penerbit drama malaysia cipta sebuah drama yang bertemakan scandal menteri mi malaysia?? Ha ha kalau ada yang buat, saya rasa, bungkuskah company tu..kena saman.. kisah drama scandal ni, sampai perempuan simpanan presiden us tu siap mengandung anak presiden lagi...

Just opinion.. kalau ada yang kata itu bukan islam.. oklah...setuju...tapi kalau kita tengok filem tamil pula, kisah menteri makan duit kerajaan... malaysia tak pernah buat macam tu.. tapi kenyataan itulah yang nyata.. kehidupan manusia..

Janganlah asyik buat kisah cinta sahaja.. kisah korea, saya tak boleh nak komen sebab saya dah bertahunntahun tinggalkanncerita korea.

Tapi kalau cerita melayu, ya, saya barau sahaja lihat 22 episod kisah melayu Adam dan Hawa. Ya Allah, betapa saya berdoa, cepatlah 22 episod ni habis.. memang jemu..dan mesti ada yang kata, kalau jemu kenapa ko tengok...

Nak tengok sebab nak tahu apa idea penulis.. ya Allah, saya tak tahulah saya ni bukan jiwang..rasanya saya ni jiwang juga.. tapi kisah mendiamkan perkahwinan...merahsiakan perkahwinan, terpaksa kahwin, ditangkap khalwat secara tak sebgaja.. stereotypenya..... saya rasa...saya rasa, kita dah semakin kurang hasil seni yang boleh dijadikan sejarah...

Bila saya dah duduk sini, saya rasa aman sebab saya tidak dimomokkan dengan drama melayu lagi... di sini, dramanya berhuna...boleh dijadikan tauladan... maaf, saya tak rasa kisah cinta drama melayu begitu boleh dijadikan tauladan.. banyak yang kurang..banyak yang stereotype, dan emosinyang tak habis2... jemu.. tak menaikkan semangat.. kalau mana mana isteri yang terlukantengok kisah tu, mahu bengkak mata tengok drama..sekali joint drama tu... kalau manaa budak yang baru nak faham erti kehidupan, apalah agaknya yang dia dapat belajar bila joint maknya lihat drama macam tu?? Saya berdoa, penerbit malaysia mampu ciota drama yang lebih membangun mjnda.. anak anak remaja perempuan ni biasanya dia ikut minat mak dia sebelum dia da minat dia sendiri.. kalau asyik ikut mak dia tenhok dramaacam tu.. sampai bilalah minda remaja nak berkembang darioada kisah kisah cinta ni... kisah lelaki kaya perempuan miskin..kisah orang kaya hina orang miskin...

Kalau dulu kisah nur kasih.. yang tu pun saya tengok juga dulu...sanggup redah jem, kelam kabut kejar putra LRT semata mata nak balik awal malam Jumaat nak tenhok nur kasih.. kisahnya kisah islamik.. tapi bagi saya, walaupun islamik, tapi tetapntak menepati islamik sebenar..kalau kisah islamik.. ambillah suami isteri sebenar berlakon.. inintidak, bukan muhrim, tapi tutupmaurat dsbg...sentuh2.. saya tak setuju kisah nur kasih tu dulu.. tapi saya suka lagu temanya sahaja..

Semua orang ada pendapat tersendiri.. tapi itulah pendapat saya.. memang sukar.. tapi binalah perkara perkara ilmiah... lakonan ilmiah 9yang jauh dati stereotype.. jauh dari kisah cinta..jauh dari kisah darjat... jemu sangat..

Kalau dulu, malaysia muakmdehgan kisah hantu.. tiap Jumaat je, semua budak budak takut nak tengok tv..orang besar pun takut.. kisah pontianak la, degawan lah.. macam macam... semua tu syirik, penerbit siap tulis pesanan lagi, jangan diikut di rumah.. haiiii.. penat.. tak tahulah kalau ada yang berpendapat kisah hantu begitu menaikkan semangat orang..saya rasa buat down je...dan lagi, mencipta idea bagi orang oranga jahat untuk sihir sihirkan orang...

Kan...

This is just my opinion... sebab saya bukan seoorang yang suka kisah kisah begitu...saya prefer kisah yang dapat kita kaut ilmu... drama yang more rely to kehidupan ilmiah.. ajar masyarakt kita supaya lebih bijak, lebih taat kepada ajaran agama, lebih kuat hadapi lumrah hidup...

Terpulang kepada pendapat masing masing.. this is just opinion...

Sunday, October 28, 2012

hari natal

Katalog pasaraya dah berbakul bakul sampai di rumah. Hari raya bagi bangsa asing. Apa yang menarik perhatian saya ialah, setiap kali krismas, orang ramai berpusu pusu ke kedai buku untuk beli hadiah sempena krismas.

Bagus, kan?? Bukan semua tak bagus untuk dicontohi mereka ini... untuk benda benda bagus macam itu, boleh la kita contohi, selain bagi duit raya, kita bagilah buku raya...selain bagi pinggan mangkuk untuk pengantin, bagilah buku 9buku. Yang ilmiah supaya perkahwinan mereka berlandaskan ilmu yang kita sedekahkan..

Hadiah perkahwinan saya, saya dapat 2 buah buku. Pinggan mangkuk dan lain lain saya tak dapat pakai sebab 2 minggu selepas nikah saya dan suami merantau ke negara inggeris dan tak boleh bawa barang itu semuanya...

Dishwasher - wrong detergent

Penggunaan dishwasher sangat memudahkan. Tetapi jika salah jenis sabun ketika membasuh, ada masalah yang sangat besar. Buihnya akan lambat hilang. Dishwasher tidak boleh guna sabun pencuci pinggan yang khas untuk penggunaan cucian tangan.

Jika anda alami masalah buih dan salah sabun, ambil botol spray air, semburkan air hingga buihnya hilang. Atau mungkin rinse 2 ke 3 kali. Selamat mencuba!!

Wednesday, October 24, 2012

Di rumah

Sudah lama kami tidak keluar ambil angin sekeluarga. Daddy sibuk. Ya, selalu saya ungkapkan kepada Aina ayat tersebut.

Tahun ini tahun terakhir. Sepatutnya, tanat December, maka tanatlah perjuangan suami. Masih berbaki beberapa minggu untuk terus berjuang.

Maka, kami hanya hibernate di rumah. Aina hanya dapat pkay time sekitar Toowoomba. Atau pun hanya di rumah dengan mummy. Membaca buku walaupun sudah diulang buku. Tak mengapa. Kita tunggu jualan buku akan datang. Miga ada rezeki untuk Aina dapat buku baru.

Perkara yang paling penting bagi kami ialah kejayaan daddy. Aina tentu faham. Kadang kadang Aina tantrum. Menangis dan mahu dipegang sepanjang hari. Kalau ditinggalkan, mesti menjerit. Geram. Tapi itulah hiburan untuk mummy di rumah. Mummy boleh ketawa kalau tengok Aina menangis berguling guling. Ada masa mummy pun tantrum sekali.. huhu

Alhamdulillah, kehidupan di sini semakin berpenghujung. Semangat mahu balik ke Malaysia. (Tapi seronok juga tinggal di sini!).

Doa kami supaya daddy berjaya harungi semua halangan dan kesusahan . Dan kami tunggu masa lapang daddy untuk ....yeahhhh!!! Beach!!!!

We love you, daddy!!!!

1 lagi cerita kehidupan

Hari ini saya kekuar dengan Aina lagi. Kami keluar beli keperluan dapur. Melihat senarai harga di rak-rak barang, buat saya rasa lega, tentu wang belanja minggu ini ada baki bawa minggu hadapan.

Barang yang dijual di pasaraya semakin murah. Semakin hampir Krismas, semakin murah harga jual barang. Teruja.

Ayam 14 dollar. Milo 13 dollar. Bawang 1.99dollar per kilo. Horlicks 10 dollar. Sayur +- 2.98dollar seikat.

Belanja hari ini, tidak stress...

Wednesday, October 17, 2012

my very own modern cloth nappy

There are many resons to make your own modern cloth nappy or modern cloth diaper. First of all, because they are sooooooo...cute with their colorful cover.

Secondly, saving and the most reasons are : to safe baby bum and save the world.

Make your own cloth nappy most cheapest than you buy it. And now, im presenting my very own, first modern cloth nappy for Aina!!!



To daddy, thanks so much for the sewing machine.

Wednesday, September 12, 2012

10 wasiat Rasulullah kepada Fatimah Az-Zahra

10 Wasiat Rasulullah saw kepada puterinya Fatimah Az Zahra’

1.Ya Fatimah, wanita yang membuat tepung untuk suami dan anak-anaknya pasti Allah akan menetapkan kebaikan baginya dari setiap biji tepung, melenyapkan keburukan dan meningkatkan darjat wanita itu.

2.Ya Fatimah, wanita yang berpeluh ketika mengisar tepung (memasak makanan) untuk suami dan anak-anaknya nescaya Allah menjadikan dirinya dengan neraka tujuh tabir pemisah.

3.Ya Fatimah, tiadalah seorang yang meminyakkan rambut anak-anaknya lalu menyikat dan mencuci pakaiannya melainkan Allah akan menetapkan pahala baginya seperti pahala memberi makan seribu orang kelaparan dan memberi pakaian seribu orang telanjang.

4. Ya Fatimah, tiadalah wanita yang tidak memberikan bantuan kepada jirannya, melainkan Allah akan menghalangnya dari minum telaga kautsar pada hari kiamat kelak.

5.Ya Fatimah, yang lebih utama dari segala keutamaan adalah keredaan suami terhadap isteri. Andai suami tidak reda kepadamu, maka aku tidak akan mendoakanmu, ketahuilah wahai Fatimah, kemarahan suami adalah kemurkaan Allah.

6.Ya Fatimah, apabila wanita mengandung maka malaikat memohonkan keampunan baginya dan Allah menetapkan baginya setiap hari seribu kebaikan serta menghilangkan seribu keburukan. Ketika wanita merasa sakit untuk melahirkan Allah menetapklan pahala baginya sama dengan pahala para pejuang di jalan Allah. Jika dia melahirkan kandungannya maka bersihlah dosa-dosanya seperti ketika dia dilahirkan dari kandungan ibunya. Jika meninggal ketika melahirkan maka dia tidak membawa dosa sedikitpun


7.Ya Fatimah tidaklah wanita yang tersenyum di hadapam suaminya melainkan Allah memandangnya dengan pandangan penuh kasih.

8.Ya Fatimah, tiadalah wanita yang membentangkan alas tidur suaminaa dengan rasa senang hari melainkan para malaikat yang memanggil dari langit menyeru wanita itu agar menyaksikan pahala amalnya dan Allah mengampunkan dosanya yang lalu dan yang akan datang.

9.Ya Fatimah tidaklah wanita yang melayan suaminya selama sehari semalam dengan senang hati serta ikhlas melainkan Allah mengampunkan dosa-dosanya serta memakaikan pakaian padanya di hari kiamat berupaya pakaian yang serba hijau dan menetapkan baginya setiap rambut pada tubuhnya seribu kebaikan. Allah memberikan pahala kepadanya pahala seratus kali beribadah haii dan umrah.

10. Ya Fatimah, tidaklah wanita yang meminyakkan kepala suaminya dan menyikatkanya, meminyakkan janggut dan memotong misainya, serta memotong kukunya, melainkan Allah memberi minuman yang didatangkan dari sungai-sungai syurga. Allah mempermudahkan sakaratul maut baginya serta kuburnya menjadi sebahagian taman-taman syurga. Allah membebaskannya dari siksa neraka serta dapat melintasi siratul mustakim dengan mudah





Kongsi daripada FBhttps://www.facebook.com/mahya.mtarip

Saturday, September 8, 2012

Baby Food Processor : Soup Maker Morphy Richards (Oz)

Syukur! Allah tetapkan rezeki kami guna yang ini. Alhamdulillah!

Akhirnya hajat untuk guna baby food processor sudah dimakbulkan. Baby food processor 1 switch, ready all the things.

Sejak beberapa bulan yang lalu, idea mahu guna baby food processor mencurah-curah. Setelah buat review dalam Google, macam-macam jenis baby food processor yang kami jumpa. Malangnya semua tak capai tahap piawaian kami sendiri.

Sebelum ini kami hanya guna hand mixer, murah je pun 10AUD. Steam bahan just guna periuk yang ada. Pernah 2-3 kali hangit tak ingat. Mujur tak berasap rumah! Sejak daripada kes macam tu, seriously nak sangat guna supaya tak rugi masa nak tenyeh periuk hitam, tak rugi makanan hangit terbuang macam tu saja.

Akhirnya, kami consider untuk beli yang ini! :


Sebelum buat keputusan beli Morphy Richards Soup Maker ni, kami ada berfikir nak beli Baby Brezza, Made from USA :

Tapi malangnya, peralatan elektrik daripada USA perlu guna adapter plug untuk digunakan terus di AUS ataupun Malaysia. Sebab kadar voltan charge tak sama. 120 VS 240. Suami pun fikir sekali. Sama-sama fikir. Selain daripada masalah itu, thru eBay, banyak pula company yang tak boleh post that item ke AUS. Bosan betul! Review Baby Brezza sama macam Soup Maker Morphy Richards. One touch Auto switch. Picit je suis, mummy dah boleh jalan-jalan tempat lain 15-25 minutes. Even mummy boleh take a nap! Tak payah nak ulang ke dapur lagi dah. Tahu-tahu dah siap sahaja!

Selepas Baby Brezza, kononnya nak cuba Mebby Baby Food Processor. Tapi mahal la pula! Aduh... susah sangat bila masuk bab gadget ni. Bukan nak yang canggih sangat pun cuma nak yang betul-betul kena dengan taste. TAK MAHU ULANG KE DAPUR 2-3-4-5 kali semata-mata nak tengok benda dah siap steam? dah siap blend? Nak kena terbalikkan bekas steamer blender?? ERghh Remehnya bagi kami!

Bila tanya orang minta reviews, memang orang akan try bagi review yang mereka dah pernah pakai.

1) Beaba Babycook (UK) Saya macam minat tapi lastly bila cek, bekas steaamernya ada basket lain dan perlu datang semula ke dapur untuk keluarkan bahan steam dari basket dan kemudian blender pula. Dua switch. Steam dan blend.

*Bagi saya yang sangat malas nak berulang ke dapur ni, kena letak bahan dalam bekas lain dan 2 suis ni... Alahai... Saya memang pemalas. :P

2) Lupa nama pulak! Erm....Yang tu ada steamer sekali kata kawan saya Ada nama Trio-Tri camtu.. Maksudnya Tri tu mungkin 3 aspek speam, blend, steam semual (panaskan makanan botol or something) . Macam best juga saya rasa!

*Tapi saya memang tak mahu cari mesin yang banyak suis. Tapi bab steamkan makanan semula tu macam best. CUma masalah saya, saya tak jumpa reviews dalam YouTube dan juga tak jumpa langsung gadget tu dalam mana-mana online delaer! Haihhh!!!

3) Philips AVENT steamer blender. Memang sangat-sangat well known. Saya rasa mostly mummy Malaysia ramai yang pakai ni. Tapi saya taka minat juga even gadget ni well known and from Philips! Syarikat besar barang elektrik.

*Kenapa saya tak suka? Sebab kena berulang ke dapur juga. Dia bukan satu suis. Letak bahan, pusing suis ke suis steam. Kemudian dah siap steam, terbalikkan bekas, suis blender pula. Alahai, suami pun cakap, remehnya! Kena terbalik-terbalik pula! Maaflah ye, bagi sesiap yang pakai Philips AVENT tu. Cuma tak sampai tahap taste kami. BUkan kami kata gadget tu tak bagus. Kita ada citarasa masing-masing. Mungkin bagi anda yang guna, anda rasa best sangat. Anda juga tak kisah untuk ikut step dia, kan. Tapi memang well known gadget tu.. Bila ke baby warehouse pun, dia akan try bagi reviews pasal Philips AVENT walaupun kita tanya pasal yang lain.. Cuma saya rasa, sangat banyak kerja. (Tak nak pahala betul budak ni kan! huhuh... Banyak jalan, banyak pahala. Err... ) Tak apa, saya tetap nak cari gadget yang 1 suis sahaja.


So, selepas ketiga-tiga reviews ni, sampailah saya reviews Waring, VitaMix. Semua tu rasa macam remeh pula sebab blender tu boleh masak di dalamnya! Menakutkan! Takut salah guna dan rosak. Aiyoooo...

So, saya tak puas hati. Saya (sorang-sorang buat reviews tanpa suami) check semual website ozcheaperdeals tu kemudian terus click Morphy Richards Soup Maker. Baca semula reviews dan tengok YouTube cara-cara penggunaan. Yes, akhirnya, jumpa juga food processor yang berkenan pada hati.

1) 1 switch on SIAP!!
2) 3 jenis switch kehendak jenis masakan
3) Senang nak basuh
4) Tak ada stand lain selain badannya (So, tak perlu nak readykan tempat untuk badan n jug)

5) Stanless steel blade sangat tajam! (Bila dah beli, review 2 jenis blade hand mixer dan soup maker, memamng jauh beza. Hand mixer masih tak smooth habis. )

6) Bunyi blade tak bising. Tak sedar pun bila dia blend


______________________________________________________________________

Saya tak mahu reviews banyak-banyak sangat. Cukuplah sekadar part-part yang itu sebab memang part yang macam itulah yang saya cari selama ni untuk food processor baby. Sebelum ni, saya terkejar-kejar masa even full time housewife. Bila nak buat makan baby tu la, macam-macam benda nak jadi. Baby nangis la, Itulah, inilah. Dan rasanya, jug yang besar saiz 1 litre ni, saya boleh rehat dalam 2-33 hari sebelum buat makanan baby yang lain. So, complete 4 days rules.

This is just reviews. Bukan nak kondem mana-mana gadget. Sebab kita semua ada taste and nak yang perfect ikut time kitas as a wife, mum and SUPERMAK.

Jadi, mana-mana rakan yang still cari baby food processor, bolehlah consider setiap gadget yang saya cakap tadi (kalau nak yang one touch autolah)

Sebab selama ni saya buat pencarian hanya untuk team gadget one touch auto. So, untuk baby food processor yang lain saya tak tahu. Mungkin ada blog lain yang ceritakan pasal semua baby food processor.


And, try beli thru eBay. More cheaper kot. Saya tak pernah beli thru dealer yang buat online sale di Malaysia. Nama-nama online shop kat Malaysia pun saya tak pasti. Tapi, lepas balik Malaysia nanti, akan kuredah semua kedai online kat Msia untuk baby-baby seterusnya! ha ha ha ...


*Thru eBay rasanya even easy, cheaper. Tak tahulah pula dealer lain. Boleh juga check Gumtree, FishPOND, online appliances AUSTRALIA.

Friday, September 7, 2012

Eczema diet on Today Tonight

We are entering eczema season and it's now that the irritating and ugly skin condition is at its worst.

Dermatologist Dr Greg Goodman says one-in-five people get some form of eczema in their lifetime.

“You can get eczema developing from things from the outside world and you can get eczema developing from inside the individual due to an immune disturbance and they both produce the same sort of end response," Dr Goodman said.

And that end response can be cruel.
Ten-year-old Jacob suffered horribly from eczema and his mother Claudine tried everything to treat him.

“At its worse horrific he'd wake up screaming out because there was blood all over the bed," Claudine said.

After employing various creams and ointments Claudine eliminated sugar, wheat and dairy from Jacob's diet.

“Whatever he was putting in his mouth was coming out on his skin. I got told [to eliminate] wheat, sugar and dairy and I did that, but it wasn't enough," Claudine said.

Ultimately, Claudine had success with Jacob's condition by following Karen Fischer's eczema Diet.

The nutritionist had a special reason for creating an eczema diet. Her daughter Ayva was covered in it from just two weeks old.

“What was most important was adding things to the diet that reduced the acid to the tissue to balance the pH levels and that really helped," Karen said.

“She had eczema in the creases of her arm we had to put little mittens on her so she wouldn’t scratch," Karen said.

Ayva started the diet as a toddler and her skin cleared up. Others tried it too with the same results and soon word spread, culminating in a book.

“Bananas are the best for alkalising the pH and papaya is great for the skin - high in vitamin C, and has a natural antihistamine," Karen said.

The nutritionist has devised a therapeutic broth that helps reduce eczema almost overnight.

Brown some bones in the oven, add them to a pot of boiling water, chop up some vegies pop in the pot and simmer for six hours.


Contact information
Karen Fischer www.healthbeforebeauty.com/karen-fischer
The eczema diet www.healthbeforebeauty.com/eczemadiet

The Eczema Diet (Exisle Publishing)
By Karen Fischer

The Itchy Dozen
Here are the top 12 foods and beverages most likely to worsen the itch:
1 Cow’s milk and other dairy products
2 Grapes and grape-products including wines, sultanas and juices
3 Oranges and products containing orange
4 Kiwi fruit
5 Soy sauce / tamari sauce
6 Tomato and products containing tomato
7 Avocado
8 Dark green vegetables such as broccoli, spinach and silverbeet
9 Dried fruits such as dried apricots
10 Deli meats such as sausages, ham, bacon, meats with flavour enhancers
11 Corn and products containing corn
12 Junk foods containing artificial colours, flavour enhancers or preservatives

Eczema-safe foods include:

Banana
Papaya
Therapeutic Broth (recipe below)
Potato
Buckwheat
Oats
Linseeds/flaxseeds
Fish
Leeks
Rice bran oil

Therapeutic Broth
MAKES 6–8 CUPS OF BROTH; PREPARATION TIME 10 MINUTES, COOKING TIME 6.5 HOURS, MAKE 1 DAY BEFORE USE.
To reduce the itch, drink this broth daily and use it as a stock in the casserole and soup recipes from The Eczema Diet.

2 large beef bones, with a little meat on them (incl. necks, joints, marrow, lamb bones)
3 ½ litres filtered water
1 large free-range/organic chicken carcass
1 large leek, chopped
2-4 spring onions (shallots/scallions), chopped
2 brussels sprouts, chopped
2-4 stalks celery, chopped
3–4 cloves garlic, minced
1 teaspoon Celtic sea salt
Preheat the oven to 200°C (400°F). In a roasting pan, roast the beef bones for up to 30 minutes or until deliciously fragrant and browned. Remove from the oven and add them to a stockpot or very large saucepan along with the water, chicken carcass and vegetables. Cover, bring to the boil and then simmer on low heat for 6 hours.

Remove the bones using tongs, then place a strainer over a large bowl and pour the broth through the strainer, discarding the boiled bones and vegetables when you have finished. Before use, store the broth in a sealed container in the refrigerator overnight. The next day carefully lift or skim off the layer of fat (this saturated fat is no good for your eczema). Your broth, when cold, should be thick and jelly-like.

Source from : http://au.news.yahoo.com/today-tonight/health/article/-/14787331/eczema-diet

Thursday, September 6, 2012

Strip wash Cloth Diaper (Stripping)

Argh!! Bocor pula setiap kali pakaikan CD pada baby. Dunia CD sebenarnya tidak remeh. Malah, lebih selamat untuk alam, kulit dan DUIT! :P

Alhamdulillah, rezeki baby dah ada 30 keping cover , 30 microfibre insert dan 20 bamboo charcoal. Design tak lah secantik mana. Design tak penting.. Yang penting, kulit baby tak sakit by the time guna DD, kulit dia asyik merah dan asyik kena letak krim nappy rash! Jenuh haih!!!

So, after 6 MOS pakai CD, rasanya dah asyik leaking sahaja CD kali ni sejak start solid food. Makin bertambah sisa kumuhan... Serapan pula semakin kurang.

Kenapa serapan makin kurang, sebab minyak-minyak sisa kumuhan, sisa sabun yang tak habis semasa dibasuh, semua sudah terkumpul dan jadikan CD sudah semakin tidak menyerap. Proses strip wash perlu dilakukan selama 3-6 bulan sekali. Jika kerap digunakan macam saya, almost 2 kali dalam 3 bulan, SEPATUTNYA!

Pakai CD perlukan kerajinan... Ayah-ayah pun tolong juga ye. Tolong jemur ke, angkat ke, ataupun, tolong beli lagi! Yeay!!!

So, proses strip wash ada banyak cara. Setelah berhari-hari bertanyakan Tuan Google, jawapan yang saya dapat begini :

Dari semua blog, banyak yang sama so, saya just satukan semua info.

1) Basuh dengan air panas. Kalau boleh setkan suhu air 60 darjah sahaja. So, saya selamat sebab plumber dah setkan suhu memang 60 degrees air kat rumah ni... Basuh dengan air panas, bahagian insert dan kawasan fleece cover. Kemudian jemurlah macam biasa.

2) Basuh dengan sabun cuci pinggan. KENAPA? Sebab, sabun cuci pinggan sangat kuat menanggalkan minyak. Sisa kumuhan baby dan sabun adakalanya meninggalkan kesan minyak pada kain. Jalan penyelesaian, sabun pinggan yang betul-betul mahal dan kuat tahan minyak tau! Kalau ikut blog di Malaysia, saya baca ramai yang guna Sunlight. So, saya pula guna errr... tak ingat. Tapi memang best la, basuh pinggan hilang minyak dan bau.

3) Cuka dan soda bikarbonat. Ohhhh...soda bikarbonat tu orang guna buat baking2. Saya dah lama tak guna Bicarb untuk baking sebab terus rasa lemah lutut bila bahan pencuci masuk dalam perut. Almost barang baking saya sekarang selagi boleh natural, saya naturalkan.

Wei, ape cerita pasal baking nih! Opss..kembali ke topik asal.

Gunakan cuka dan sedikit soda bicarb dalam air, rendamkan insert semalamam dan kemudian esoknya, cucilah dengan bersih... Jemur pada matahari..Jangan jemur dalam couch pula. Jangan jemur bawah bumbung... Insert ni bagus bila kena direct sulight.

4) Kalau masih ada tanda-tanda kesan kuning, kesan poopoo baby, last but not leasts, If you still have stains after a strip wash, make a paste of water and bicarbonate soda, apply it on the stain, leave under the sun but make sure to keep it moist as the heat of the sun will set the stain back in. Wash as normal. Repeat as necessary.

5) Strip wash from my dealer http://www.mylittleripple.com.au/shopping/modern-cloth-nappy-care-instructions-tips/

Strip wash
After a few months of usage, you might have a leaking or smelly nappy. That is due to a build up of residue (detergent, cream or other chemical) which reduces the absorbency, even if you have been following the instructions carefully. You might want to do a strip wash.

Make sure your nappies are washed and dried
Run a hot wash (no hotter than 60 degrees) with 1/2 cup of baking soda and 1/2 cup of white vinegar or 1/4 cup dishwashing liquid (Now our manufacturer says no hotter than 35 degrees. It’s your call. Maybe use 35 degrees or lower and see the result first)
Run a normal wash, cold or warm with no detergent
Check the water while they are being washed – If you see soapy bubbles, keep running them through a rinse cycle until they are gone
If you have done 4 rinse cycles and you are still seeing bubbles, do another hot wash, with no detergent and no hotter than 60 degrees
Keep rinsing until there are no bubbles.
Line dry your nappies


Sekian.

*Wohoooo!! Minggu ni strip wash CD Aina!!

Child Care, Booster seat, Car Seat

anak sampai umur 2 tahun perlu diletakkan dalam kerusi kanak-kanak secara menghadap belakang. Bukan hadapan. Berubahlah demi keselamatan anak kita.

Kes bayi, kanak-kanak terpelanting semasa kemalangan adalah salah satu sebab : tidak menggunakan kerusi khas untuk mereka.

Capsule, child seat, baby booster. Untuk penjimatan, belilah yang boleh digunakan sejak newborn until 4-5yeras old. Untuk anak yang sudah berumur 5-6-7 tahun, just guna booster seat.

Masih ada kesilapan kepada ibu bapa yang sudah ada capsule. Tidak meletakkan anak secara rear facing. Masih lagi letak forward facing.

GRACO salah satu nama besar dalam kumpulan travel set stroller. Educate diri (ibu bapa) sebelum educate anak tentang keselamatan. Harganya memang mahal, rasanya kalau ibu, mummy, emak, mama, mampu beli tudung mahal 3-4helai, belanjakan sedikit wang untuk kepentingan anak-anak (KESELAMATAN) . Kalau tak mampu beli yang baru, belilah yang tangan kedua (secondhand).

Selain itu, jika anak sudah besar dan tidak ada booster seat, pastikan pakai seat belt.

Yang susahnya bila ada orang akan jawab SEMUA ITU REMEH. Kalau ada anak newborn, masih raai yang suka pegang anak. DI HADAPAN! Bahayanya.. JAwapan dia, susah nanti anak menangis, nak susu.

Memang malang itu tidak berbau. Tapi kitalah yang perlu belajar MENGHIDU. Kalau kita as a parents boleh beli barang kita, mahal-mahal, kenapa tak beli booster untuk anak, demi keselamatan dia?

Di Malaysia masih belum diwajibkan. Sebabnya? Pasti ramai orang akan jawab, kalau ada 5 anak, masih pakai kereta 5 seater, tak mampu... Susah juga, kan? Kereta di Malaysia sangat mahal. Hmmm... Jadi, fikirkanlah cara paling selamat untuk berkelana dengan kenderaan.

Ikat 2 anak dalam 1 seat belt?

Huhuhu....



Di sini, kami diwajibkan pakai car seat. Memang 100% TAK REMEH langsung. Kami pun bukan berharta. Bukan berduit. KAMI PUN BELI YANG SECOND HAND! Polis akan saman kalau nampak baby tak duduk dalam car sat. Even kamera polis pun boleh detect kalau baby tak duduk dalam seat.

Sebab diwajibkan, sebab BAHAYA. Siapa kata orang putih anak sikit? Rasanya orang putih yang anak ramai pun dah ramai sekarang. Semalam dalam berita, ibu baru lahirkan quintuplets (Kembar 4) yang sekarang dia sudah ada 8 orang anak. 8+4= ???? Ramaikan anak dia?

Dan confirm semua anak dia dipakaikan car seat. Ya, mungkin dia da kereta besar. 8 seater maybe? Ada 2 pula tu.

MASALAH kenapa kita tak pakai car seat,

1) Anak kita ramai. kita p[akai kereta 5 seater je. Kalau 3 seat dah letak car seat. Anaka kita yang lagi 2, nak campak mana?

2) Betul juga. Tak semua orang Malaysia banyak duit nak beli kereta 7-8 seater. Mahal sangat harga kereta di Malaysia. So, masalah ni perlu orang-orang tertentu yang selesaikan. MURAHKAN HARGA KERETA!!! Kereta buatan Malaysia pun mahal! PROTON pun mahal. Patutnya harga PROTON sangat murah dan dia perlu pentingkan rakyat MALASYIA sendiri. Fokus pembeli, rakyat Malaysia. Dan PROTON perlu build 7-8 seater car!!!

3) Family planning tu penting juga. Tapi orang kata, ramai anak ni MURAH REZEKI. Kita kira camni lah, kalau ramai anak tapi semua terjaga dengan baik, BAGUS! Tapi ramai anak, anak terbiar, selekeh, sekolah ntah ke mana, ngarut je .... Banyak dosa dari rezeki.. SORRY, KASAR SIKIT.

4) Sikap acuh tak acuh. Kita sangka, kita pegang anak tu selamat. Kalau kemalangan kita dapat peluk anak secepat mungkin. Its BIG NO NO! Kalau accident, Kita takkan sempat pegang baby. Tambahan bila baby duduk depan dengan mak. Silap2 baby boleh terhentak pada dashboard kereta! Pecah kepala.

Berita kemalangan di sini BRUCE HIGHWAY bulan lepas. sekeluarga maut selepas kemalangan dan mangsa yang hidup hanyalah bayi berusia 18 bulan yang masih melekat duduk elok je kat car seat dia! Alhamdulillah!!!

Jadi, fikirkanlah.

Family planning, kumpul harta dan wajibkan peka atas keselamatan anak. Kalau POLIS MALAYSIA tak wajibkan ber car seat, kita wajibkanlah sendiri.

KALAU SUDAH ADA CAR SEAT, pasanglah REAR FACINg, bukan FORWARD FACING, Sampai bila rear facing?? Sampai anak 2 tahun!!!!

Please , please... Spread the words!

Thursday, August 30, 2012

Surah yang dibaca ketika hujan

Surah Al-Kautsar




Kelebihan surah ini :

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t.makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher,Insya’ allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

Sumber daripada konda kondi


*Ketika ini sedang hujan di sini.. Sudah lama hujan tidak turun. Terima kasih Allah menyejukkan malam hamba-Mu ini...

Pengalaman dengan Social Worker Di Toowoomba Base Hospital

Ketika Aina masih di hospital, saya diarahkan oleh nurse untuk berbincang dengan salah seorang pegawai kebajikan di situ tentang pembayaran bil dan sebagainya.

Social worker.

Ya, inilah kali pertama saya bertemu dengan social worker yang sebenar. Saya teruja. Sebab? Sebab paling utama, bil Aina dibayar 100% oleh OSHC, Overseas Student Health Cover. Alhamdulillah...

Sebab kedua, saya gembira kerana tugas social worker benar-benar wujud di depan mata saya. Sebab, saya juga pelajar ijazah minor bidang social worker. Tak sangka, saya akhirnya bertemu dengan social worker yang sudah berpengalaman bertahun-tahun membantu dari segi emosi pesakit yang perlu membayar kos perubatan di Australia yang terkenal dengan aspek MAHAL dan LAMBAT PROSES.

Dalam rancangan televisyen Today Tonight minggu ini, membincangkan bagaimana penduduk Australia sendiri lari ke luar negara semata-mata kerana kes perubatan di Australia yang mahal dan sangat lambat diproses.





Temujanji perubatan adakalanya ambil masa paling singkat 2 minggu, paling lewat, 2-4 tahun semata-mata untuk dapatkan consultation. Belum dapat ubat lagi! Ubat perlukan preskripsi doktor dan beli sendiri di farmasi.

Rakyat Australia (wanita) yang biasanya ingin membuat pembedahan plastik membesarkan payudara, mengurangkan kedut pada muka dan sebagainya lebih rela ke Thailand kerana kos perubatan di Thailand lebih cepat dan lebih murah. Fokusnya di laman web 7.

Alhamdulillah, lahirkan Aina di sini mudah dan tak perlu tunggu lama.


Consultation biasanya 50dollar. Ubat beli sendiri ya! Ha ha. Alhamdulillah boleh claim. Walaupun lambat nak dapat semula.

Tuesday, August 28, 2012

Avocado

Fruit Fact: Avocados are packed full of nutrients, including Vitamin A, C & E, fibre, potassium & iron!

Did you know there are more than 70 Avocado varieties in Australia?

Makna Hari Raya

Pagi tadi ada seorang adik minta sedikit ucapan raya. Nota di bawah adalah apa yang sempat difikirkan.

"Eidilfitri bererti 'kembali kepada fitrah/naluri/nature. Fitrah manusia ialah mengabdikan diri kepada Allah tanpa kompromi dengan keinginan nafsu yang jahat.

Jadi maksud berhari raya di dalam Islam ialah meraikan kemenangan spiritual atau rohani ke atas tuntutan nafsunya. Justeru itu refleksi kemenangan tersebut akan dapat dilihat pada peningkatan kualiti tingkahlaku beragama; bertambah khusyuk solatnya, semakin baik penampilan yang menurut syarak, meningkatnya akhlak yang baik, keyakinan (keimanan) dan ketaqwaan kepada Allah bertambah teguh.

Syair Arab ada mengatakan;
“Bukanlah hari raya Aidilfitri bagi orang yang berpakaian dan perabot rumahnya serba baru, namun hari raya Aidilfitri adalah bagi orang yang beriman dan ketaatannya bertambah.”

Jadi Selamat Berhari Raya kepada mereka yang telah mencapai objektif Ramadan 1433H seperti yang disebut di atas."

Puan Wan Nor Ainon

Wednesday, August 22, 2012

Ramadhan, Syawal. (Apa yang kita rasa?)

Ramadhan sudah berlalu. Semua umat Islam berpuasa penuh sebulan. Bagi mereka yang tak penuh, gantilah cepat. Yang tak boleh puasa, sakit, bayarlah fidyah.

Teringat abah. Abah dah tak mampu berpuasa. Sakit. Allah bagi nikmat sihat dah lama dekat abah. Mungkin kali ini Allah tarik sikit-sikit. Semoga abah redha. Jangan merungut.. Allah nak bagi pahala dekat abah dengan sabarnya abah menjalani kehidupan berdepan dengan sakit, ubat, hospital, klinik.

Teringat dekat kampung, macam mana mak survive buat kerja sorang-sorang. Lumrah nak perempuan, pergi dari keluarga. Jauh. Tapi pertalian tetap tak putus. Mak jangan risau, nanti kami balik, kami teman mak...

Ramadhan.

Banyak perkara yang berlaku. Dalam sedar, dalam tak sedar. Pasti, Allah mahu uji. Allah takkan uji hamba-Nya dengan dugaan yang tak mampu.

Maksudnya, kami mampu harungi setiap dugaan yang Allah kirimkan. Syukur, nyawa selamat. Kalau tak, tak tahulah sekarang ni beraya ke tak... Terima kasih buat teman yang memahami. Hari-hari kembali sunyi. Gelap. Kelam. InsyaAllah, akan bangun semula kuatkan diri.

Ramadhan.

Seminggu berpuasa. Terasa indah sangat. Dapat bangun sahur, berbuka dengan suami. Walaupun mata kelat-kelat sangat. Syukur berpuasa dalam musim sejuk. Siangnya pendek. 10 jam lebih kurang. Tak penat sangat. Rasa lapar pun tak ada. Cuma dahaga, sebab kering dan menyusu anak.


Ramadhan.

Dari sinilah kita dapat kenal manusia duniawi. Aku juga begitu. Tapi dengan bongkaknya, tak selalu. Sebab aku dalam proses nak baiki mana yang salah. Berbuka di masjid. Bila berkumpul, asyik berbual pasal dunia.

Betapa ruginya sebelum berbuka itu dihiasi dengan bualan duniwi. Kan lebih baik berdoa kerana berdoa saat hampir waktu berbuka itu afdal dan makbul? Ya Allah, bantulah hamba baiki diri.

Ramadhan.

Dalam bulan puasa pun ada orang nak bergaduh. Macam-macam hal. Allah dah janjikan bahawa dalam Ramadhan TAK ADA SYAITAN. Jadi kalau masih buat jahat, itulah diri kita yang sebenar.

Tok sah nak gaduh sangat la.. Rezeki masing-masing. Allah yang bagi rezeki. Allah turunkan rezeki melalui perantaraan, manusia juga. Susah bila ada manusia yang tak faham konsep tu.. Teringat susah senang kait kelapa sawit, kan kena bersyukur walaupun susah, tapi Allah bagi pahala banyak. So, jangan merungut. Jangan bersungut.

Susah juga bila manusia tak faham konsep kehidupan. Mata dia nak yang cangih manggih je. Tak nak yang buruk-buruk. Tapi bagi dekat orang, boleh pulak bagi yang buruk-buruk? Yang second hand?? Kan lebih baik, beri yang elok. Nabi pun pesan... Susah la, fikiran tahap rendah gini.. Dia saja yang nak untung... Orang lain rugi, biarkannnnn....

Ramadhan.

Syaitan tak ada, jin tetap ada. Ramadhan juga, roh pulang mencari saudara di atas dunia. Kekadang teringat, terus baca Al-Fatihah. Teringat arwah-arwah. Dan kini, Syawal, mereka kembali kepada fitra kehidupan alam kubur... Semoga Allah ringankan segala timbangan kiri. Amin...

_____________________________________________________________________

Syawal.

Sejak seminggu sebelum Syawal, kecoh baca FB keseronokan orang membuat persediaan raya. Seronok sangat. Kami di sini, raya ala kadar. Makan je tak ala kadar. Mujur tak ada pembaziran.

Seronok tengok, baju raya, langsir raya, sofa raya, kereta raya, kasut raya, awek raya, tunang raya, isteri raya... :)

Baju raya, macam-macam warna.. Tapi bagi kami suami isteri, kami hanya pakai baju nikah semula. Itu sahaja baju yang masih agak baru (walaupun baju nikah saya, turun temurun kakak dan baju itu baju konvokesyen saya)

Pesan yang saya kirimkan pada emak tg malim dan kakak masa mereka mahu ziarah ke sini, bawakan baju nikah kami supaya kami boleh pakai masa raya. Tak perlu buat baju baru.

Alhamdullah, sudah melahirkan, masih muat baju nikah. Longgar. Walaupun tak berdiet sebab menyusukan anak. Yang penting jaga diet, no harmful diet. No oil, no fat.

Hari raya menjelang tiba, shopping, beli 2 kotak bunga api. Kononnya untuk anak, lastly, mak yang main.. He he, Sorry Aina. Mummy yang teringin sebenarnya. :P Daddy punya ada sekotak.. Kalau daddy tak main, nanti mummy habiskan.

Malam raya, kami berkumpul di satu rumah. Begitu juga selepas solat sunat, kami ke sana, berhari raya open house Malaysia Toowoomba.

Meriah, makan pun sedapppp... Terkejut dan terkujat perut tiba-tiba makan banyak. Ada yang cirit birit, ada yang berak keras. Ha ha ha.

Syawal.

Hari kedua syawal, kami dah duduk rumah. Raya di sini akan diteruskan pada hujung minggu sahaja. Weekdays, semua orang busy study. Kalau dekat Malaysia, mesti tak boleh buat macam ni, kan? Minta cuti 2 minggu, raya tak jemu 14 hari. Dah masuk office pun raya lagi, sampai la 30 Syawal.

Manusia sememangnya sukakan kebahagiaan. Raya itu kan bahagia... Bila orang cakap pasal Muslim Burma Rohingya, barulah tersembur, tersedak.

Doakan mereka dapat ketenangan, syurga dan penjagaan Allah SWT.

Syawal.

Oh, terlupa untuk berfoto dekat dinding elok-elok. Macam dalam kedai gambar. Ha ha, klise kan? Kami bergambar berlatarkan awan Australia. Jadilah! Selalunya selepas solat sunat. Sudah 2 tahun begitu. Tak ada gambar latar dinding, sofa, kerusi panjang dan lain-lain... :)

Syawal.

Syawal pertama dalam hidup, dengan anak tercinta. Tapi tak dapat duit raya. Tak sabar tunggu raya di Malaysia, untuk kutip duit raya Aina. :P

Syawal.

JANGAN LUPA PUASA 6!!

Syawal.

Lepas raya, dah bermaaf-maafan, masih ada lagi yang nak buat onar. Haih, nak kena ketuk kepala sorang-sorang nih!

Pelik sangat, kenapa la ada orang macam tu. SUsah sangat nak bersatu padu. Pentingkan diri sendiri. Ego. Tamak. Macam-macam lagilah!

Tak sabar. Kami tak kaut bawak mati heh! Tak boleh nak konker pun. So, just get ready je la. Tapi disebabkan sikap kurang sabar, semua benda dah jadi. Rasa nak terbang je pergi duk Marikh. Ikut program NASA baru-baru ini nak cari tempat yang sesuai untuk hidupan. Duk sorang-sorang tak kena kacau kot kan? Tapi rasa nak gila la pula, sunyi tak berjiran.

Apa nak jadi la. Sok lusa, lagi ramai, lagi macam-macam peel. Susah. Susah. Tak suka dengan orang yang macam tu. Mak pun pernah cakap, buruk heh orang tua merajuk.

Teringat kat mak. Mesti mak teruk raya ni. Tak larat dah.. Dah semakin tua. Mak pun pernah merajuk. Tapi tak seburuk rajuk tua macam ni.

Apa la nak jadi. Pelik tengok haih! Sabarkanlah wahai hati. Syawal ni... Baru je lepas minta maaf. Ha ha ha...

Saja, nak bagi spy tu terkujat, aku boleh komplen dia. Apa? Ingat orang tak berani ka? Kalau dah salah, buat cara salah, hormati privacy orang lain. Tok sah gegeh la nak spy nak baca then komplen belakang-belakang. Orang tak kata, kalau awok tak buat benda macam budak-budak.

Syawal.

JADIKAN SYAWAL INI DAN JADIKAN PERANGAI ORANG NI SEBAGAI PERINGATAN UNTUK KITA SEMUA. TOK SAH DOK PERATI ORANG LA. TOK SAH TAMAK. RENDAH DIRI. HORMAT ORANG LAIN. HORMAT KETUA KELUARGA. HORMAT LA SAPA-SAPA PUN.

Cerita Syawal ni cerita nak bagi hangat orang tu ja.. Tau la ada spy... Ha ha. Dah macam keluang man dah hang noooo... Tak penat ka spy orang? Diri sendiri, keluarga sendiri tak terjaga. Tok sah la.

Sunday, August 12, 2012

Allah Tahu. Kita Tak Tahu.

Adakalanya kita cuba mahu melawan takdir. Tapi kita lupa, Allah tahu apa yang kita tak tahu. Kita selalu lupa bahawa perjalanan hidup kita ini, Allah yang tentukan. Bukan kita!

Kita juga lupa bahawa rezeki, anak, duit, rumah, kereta, semuanya Allah yang tentukan, Allah yang bagi. Biar berjuta impian kita, biar sebesar mana impian kita, kalau Allah kata TIDAK, maka tidak.. Dan kalau Allah mahukan sesuatu itu berlaku, maka berlakulah.

Impian kita mahukan istana. Kita usaha sampaikan kita lupa akhirat, kita lupa untuk berdoa, kita lupa untuk tawakal.

Kita lupa beramal dengan manusia lain... Entah bagaimana caranya mahu membina istana? Kalau pun Allah izinkan, bahagiakah kita?

Wednesday, August 8, 2012

Vaksin bayi dan kanak-kanak dikatakan haram?

Dr Zubaidi Hj Ahmad
Vaksin untuk bayi kita : Adakah selamat ?

Saya menyedari ramai ibubapa yang agak khuatir untuk memberikan suntikan vaksin kepada bayi mereka. Ini kerana mereka membaca berita-berita dari internet mengenai bahaya vaksin, pada hal berita-berita ini diberitahu oleh orang yang tidak ada ilmu perubatan dan kebanyakan hujah yang diberikan adalah tidak benar.

Malah ada di kalangan kita yang menuduh bahawa program vaksin yang diberikan adalah konspirasi jahat untuk melemahkan umat Islam di seluruh dunia. Kononnya dengan pemberian vaksin ini akan menyebabkan umat Islam menjadi mudah diserang penyakit.

Saya sebenarnya tidak faham bagaimana teori konspirasi ini telah diterima oleh sebahagian dari kita. Pada hal dengan tidak memberikan vaksin, kita sebenarnya mendedahkan diri anak-anak kita dengan kemungkinan-kemungkinan dijangkiti penyakit berbahaya ini.

Hanya orang-orang kita saja yang agak septikal terhadap program immunisasi ini, sedangkan orang-orang lain berlumba-lumba untuk menyiapkan diri mereka dengan perllindungan immunisasi agar tidak dijangkiti oleh oleh virus-virus berbahaya.

Seterusnya secara tidak langsung, boleh saya simpulkan ialah dengan tidak memberikan vaksin, di kala kebanyakan penduduk dunia lain telah diberikan vaksin, kita telah melemahkan diri kita.

selanjutnya saya akan huraikan dalam blog.


Saya juga merupakan salah seorang ibu yang keliru dengan hal ini. Banyak artikel yang saya baca tentang halal dan haram sesuatu vaksin. Dan yang pasti, semua artikel itu ditulis oleh orang Inggeris. Tidak ada satu artikel pun yang saya baca ditulis oleh orang Melayu / Islam.

Tetapi, kalau dilihat dalam FB, orang Islam ? Melayulah yang paling ramai tak mahu vaksinkan anak mereka kerana mereka ragu-ragu tentang vaksin. (Saya katakan begini sebab saya masuk banyak kumpulan FB Malaysian yang bercerita tentang vaksin dan setahu saya sudah ada group Unvaccinated Baby dalam FB. Cuma saya belum masuk lagi).

Pening kalau baca perbualan ibu-ibu yang tidak mahu anak mereka divaksin. Dan ada yang menjelek ibu yang sanggup lihat anaknya menangis kesakitan, terkejut akibat dicucuk oleh nurse sewaktu program imunisasi.

Walau bagaimanapun, berserah dirilah kepada Allah SWT setelah berusaha. Allah yang mendatangkan penyakit, Allah jualah Yang Maha Penyembuh.

Today Tonight, rancangan yang paling saya sukai di stesen saluran 7 Toowoomba setiap petang jam 630pm.

Pernah suatu hari ditayangkan tentang unvaccinated baby, yang telah pun mengalami whooping cough. Sedih dan terasa sakitnya bila lihat sendiri baby itu batuk sama macam orang dewasa. Bunyi batuk yang kuat, hentakan pada dada akibat batuk, sangat memilukan. Bayi yang baru lahir perlu dijauhkan daripada orang yang tidak sihat. Bayi perlu dijauhkan daripada kawasan sekitar yang kotor dan ibu bapa, penjaga perlu mengambil vaksin whooping cough untuk mengelakkan sebarang jangkitan kepada bayi, anak mereka. Saya dan suami, ya. Sudah divaksin. Tak sakit pun! :))

Untuk ibu bapa yang masih keliru dengan vaksin, buka hati dan buka minda. Jika benar haram, carilah faktanya dan jika halal, teruskanlah.

Jangan hanya dengar sebelah pihak sahaja. Dan jika terlalu rajin baca bahan Internet juga bahaya. Sampaikan ilmu tidak ditapis. Ambil semua hingga merosakkan diri sendiri.

Tepuk dada, tanya diri sendiri.

#Saya vaksinkan anak saya.

Monday, August 6, 2012

Pesanan daripada HUGGIES CLUB MEMBER






Top 5 first food purée ideas

# Puréed avocado
# Mashed banana
# Pear and sweet potato purée
# Spinach and potato purée
# Stewed apple and pear purée

Hi Member,

Now that your baby is 5 months old, you may find that they can sit up quite well, and generally stay in one spot on the floor. All that is going to change over the next few months. Your baby will become mobile by crawling around the house, and when your baby takes their first step, there is no stopping them. While you still have them in one spot, it may be the perfect time to make sure your home, backyard, and car are child proof.

Have a look at our kids safety guide to ensure that furniture such as high chair, rocker and toy box are all safe for your baby. You’d be surprised how many places little fingers can get hurt in.

Since most accidents occur at home, and over half involve children under the age of 5, we have developed a great section on the website on ways to improve safety at home. This includes tips like making sure you thoroughly rinse bleach and other chemical residue away from any surface after cleaning, and put your cleaning tools well out of reach of children. Toilet brushes and cloths seem like great toys to most babies. Also, teach your child from an early age the words “hot”, “danger” , and “stop”. Use these words only when necessary so that they keep their importance. There are also great sections on the website on safety in the car, the outdoors, water safety, and sun protection.

Best wishes,



Introducing Solids

When is the right time to start a baby on solid food? In recent years, the recommended age to start solids is around 6 months. Up until then, breast milk or formula provides all of your baby’s nutritional requirements for growth. At around 6 months, the iron stores that your baby gained in uterus begins to run low, which is one of the reasons why solids are introduced at this time.

Be careful; don’t be tempted to start too early! Introducing solids too early can be a burden to an underdeveloped digestive system and may affect impairing maternal milk supply. Other concerns include increasing the risk of food allergies and exposure to bugs that may lead to diarrhoea and other gastric problems.

Making the decision to start is one thing, and getting a teaspoon of mushy food into your baby’s mouth is quite another. Given the amount of food that is likely to go in and stay in, your baby’s first food will not provide the main source of nutrients. Introducing solids around this time is to prepare your baby for new tastes, textures and different modes of feeding. There is an extensive ‘feeding your baby’ section on the Huggies site to help guide you through. This section gives a good overview of what is ahead. It covers everything from which food to start on, when to start, and includes information on early nutrition and lots of tips for food hygiene. Don’t forget to have your camera handy. There is nothing funnier than the look on a baby’s face when they try solid food for the first time.

#Starting solid foods
#Which foods and when
#Food rejection in infants
#Safe eating and food hygiene








Baby sign language

Baby sign language is the practice of using simple sign language or gestures to assist parents, family and childcare workers to communicate with pre-verbal babies. You may find that you already use some basic sign language with your bub at home. The benefits of teaching your baby sign language are:
Reduce frustration levels for you and your baby
Stimulate and improve memory
Give you an insight into your baby's mind
Improve communication
Can accelerate speech process and much more


# Benefits of baby sign language
# How to get started with baby sign language








Not many things are as frightening in life as a sick kid. If you are worried about your kid’s health, and he or she isn’t quite right, or has a temperature that you think is too high - don’t feel bad, or even hesitate to visit your hospital. They will never make you feel bad for being over protective or jumping the gun.

If you’re worried, go to your hospital or doctor - it's why they are there, and they’re happy to help.

Copy courtesy of Troy Jones from "Being Dad". To buy a copy of the Being Dad DVD visit the Huggies Book Club or to find out more about the DVD visit the Being Dad website.




# Games and activities for 6 month olds
# Top 5 books for babies
# What is eczema and how to deal with it?
# Everyday first aid and emergency first aid
# All the words to the most popular nursery rhymes





Please do not reply to this email. Visit Contact Huggies to send a question or comment. If you would like to update your details, please Click Here. If you no longer wish to receive messages from Huggies Baby Club click "unsubscribe". This message was sent by Kimberly-Clark Australia. Please review our Privacy Policy. ® Registered Trademark Kimberly-Clark Worldwide, Inc. © KCWW.

Jangan Salahkan Anak!

Rumah bersepah.

Kanan, mainan lori, kereta.
Kiri, periuk mainan, sayur, kuali, senduk kecil yang sangat comel.
Tengah, dinasour, t-rex, ayam, kambing, lembu yang bersaiz tapak tangan.

Atas sofa, penuh dengan buku A B C , buku 1 2 3, buku Mari Mengenal huruf.. dll.

Cantik, anak aktif dengan permainan dan inilah masanya mereka belajar.
Senyumlah ibu, bonda, mummy, mama, umi... Anakmu cergas dan pintar.

Kalau orang datang secara mengejut, jangan marah anak dan jangan keji perangai anak yang suka buat sepah. Senyum dan katakan, ini masa mereka main, maaf kerana ada kejutan begini. Dan ajaklah anak kemas segara supaya tetamu dapat duduk. Dan, jika berkemampuan, belilah set playpen yang mampu memuatkan bilangan anak, 2-3-4 untuk bermain di dalamnya. Tidak risau mengganggu tetamu dengan larian atau lompatan daripada anak-anak kecil.

SET PLAYPEN



TAPI!

Kalau lantai berdaki,
Bilik air berlumut,
Karpet berhabuk tebal,
Sisa nasi keras pada karpet,
Tulang ikan tersorok bawah meja makan,
Kain lap dapur hitam dan licin berlumut,
Dapur dipenuhi dengan sisa masakan melimpah,
Paip air tercabut sana-sini,
Bilik air berbau hancing,
Tandas tidak di pam dengan sisa masih berbaki,
Baju kotor bergelimpangan di ruang tamu,
pinggan makan lama tersadai celah sofa...Hmmm...

KALAU YANG INI, JANGAN SALAHKAN ANAK!!

Bila orang datang, sama ada mengejut atau tidak,
Tugas kita, ibu dan isteri, (bekerja atau suri)
Bersihkan,
Cucikan,
Lapkan,
Ambilkan, semua yang tersenarai di atas.

JANGAN SALAHKAN ANAK!!


Ada ibu yang dengan mudah menyalahkan anak kecilnya.
Kerana dialah rumah bersepah, rumah kotor.

Ibu yang pemalas tetap pasti akan salahkan faktor lain.

Tetamu, jika boleh...JANGAN DATANG MENGEJUT. Hormati tuan rumah dan beri dia keselesaan untuk menerima tetamu.

Bagi mengelakkan KEJUTAN TETAMU, kemaslah, kemas rumah. Sedaya yang mungkin. Jangan dibiarkan toilet berbau hancing
Jangan biarkan tandas tidak berpam, bersisa najis.
Ambil pinggan makan anak yang tersepit tepi sofa secepat mungkin. Jangan tunggu 3 bulan baru sedar pinggan tak cukup!

Jika ada tetamu,
Hidangkanlah tetamu dengan pinggan, cawan yang bersih.
Tidak perlu mahal (kalau mahal itu kelebihan)
JANJI BERSIH!

Sedaya upaya,
Sebagai suri,
Ibu,

Fahami hakikat perbezaan

1) Rumah bersepah kerana kebijaksanaan anak
2 RUMAH KOTOR ATAS SIKAP MALAS.


#Sekadar renungan bersama. Kalau takut kejutan tetamu dan malu dengan rumah yang tak serupa rumah, pastikan kita rajinkan diri kemas rumah, bersihkan rumah dan cuci rumah. :)) Jangan nak salahkan anak, sedangkan diri sdri yang malas.. Har Har Haruuuuuu!!! :P Peace! V

ENJOY!!

Friday, August 3, 2012

Menu Ramadhan

Menu yang the best untuk kami,

1) sate minang
2) sate biasa
3) beef steak
4) Nasi tomato
5) Muffin coklat lava

##Tak sesedap yang disangka, at least, makan bersama keluarga is the best thing in life, kan? Belum banyak menu, sebab berbuka di masjid...



EBM

EBM : Express Breast Milk

Terkedu bila ada emergency, baru tercari-cari EBM. So, barulah hari ni korek semula storage box, hilang pula satu botol. Aik?? Esok kena cari betul2. Weekend masa untuk EBM!!




## Yes, This is Aina's!! :) Tak semahal Medela, but I more than happy with it!

Wednesday, August 1, 2012

Suami kerja, Isteri Berbelanja (Yang berbaloi sahaja)




Hihi.. kelakar, kan?

Baby Food Processor LUMINA brand at ALDI

Ah, sakitnya hati! Tak sangka dalam this week, ALDI buat SALE food processor baby!

PAdahal dah beli hand mixer.

Alahai.. Kenapalah tak jual awal2.

**Tapi, rasa dah lama tak ke ALDI, patutlah tak tahu SALE apa yang tengah berlangsung!

MURAH!! Beat BFP yang dijual di Malaysia dan bagi saya, brand barang yang dijual di sini, sama advance macam AVENT bagai yang mahal gila tu.

LUMINA ni pun kalau darab 3, xsampai RM200 lagi.. Haiii... Murahkanlah rezekiku Ya Allah.



Tuesday, July 31, 2012

30 Julai, tepat 0000hours.

Tak pernah sekalipun dalam hidup, perkara ngeri sebegitu dilalui oleh diri yang kerdil ini.

Ya Allah, berikanlah aku kekuatan, agar apa yang telah Engaku ambil, Kau gantikan dengan yang lebih baik.

Keseorangan, menghadapai saat getir hidup dan mati.

Ya Tuhan, berikanlah aku ketabahan agar aku redha akan ketentuan-Mu.

Ramadhan oh Ramadhan,
Bulan untuk kami,
Dalam bulan itu juga kami diuji,
Berikanlah kami sesuatu yang telah kami hilang,
Lebih baik daripada itu.

Bantulah aku Ya Rabb,
hapuskanlah air mataku ini.

Wednesday, July 25, 2012

Andy Allen, Australia's Masterchef 2012

Yeay! He win!

And the best thing for me, he win for his best mate, Benny!

Go Andy! I will wait for


your cookbook! :))

And this is his best mate! Benny! From Tasmania if I'm not mistaken.


And again, this is top 3! Julia, Audra and Andy.. :)