Thursday, October 13, 2011

Putus Cinta? Bagaimana Terapinya?

Hari ini saya baca, dengar, lihat lagi kisah putus cinta. Ksah putus cinta ini sangat lazim berlkaku dalam masayarakat. Setelah berlaku, banyaklah nasihat-nasihat yang kita dengar.

Tidak terkecuali, saya. Saya juga pernah rasa putus cinta. Semuanya sementara. Sakit, memang sakit. Akan ada mangsa yang akan kata :


BACALAH SETERUSNYA, PANDANGAN SESEORANG YANG PERNAH SAYA KENAL.


"Kau tak tahu, kau tak rasa apa yang aku rasa."

"Kalau kau ada kat tempat aku, kau pun akan jadi amcma aku."

"Kau bolehlah cakap macam tu, sebab kau tak laluinya."


Jangan cepat melatah wahai, kawan! Saya juga pernah rasa akan sakitnya hilang kasih sayang. Saya juga pernah rasa akan hilangnya nikmat remaja. Saya rasakan dunia tidak adil. Semua saya buat, tak ada faedahnya. Saya tidak dapat ganjaran yang saya mahu daripada Allah. Pernah saya marah akan takdir. Kesakitan yang saya rasa, lebih hebat daripada rakan-rakan diluar sana. Tidak perlu saya ceritakan di sini mengapa saya putus cinta. Saya tidak mahu mengaibkan mana-mana pihak.

Cukuplah sekadar saya maklumkan, sakitnya say, sama atau lebih sakit daripada kalian.

Cuma, satu sahaja pesan saya. Kalaulah saya bisa bangun hanya dalam masa satu minggu, takkanlah kalian tidak mampu? Bagaimana saya lakukan?

Saya bukan muslimah sejati. Saya tidak menutup aurat denga sempurna. CInta yang saya ada juga bukan cinta suci sepenuhnya.

Tetapi, apalah salahnya dengan keadaan sedih kita itu, kita belajar cuba kembali ke jalan Allah? Beribadat dengan tekun. Doa selepas solat, biarlah panjang. Bukan siap solat terus lari lintang pukang kejar televisyen.

Apa salahnya menukar cara pemakaian yang diiktiraf syarak? Bukan mahal baju longgar-longgar. Bukan mahal tudung-tudung yang cantik. Sebaliknya, jika saya lihat, baju kemeja T ketat berjenama NIKE, ADIDAS lebih mahal itu, kalian mampu beli dan pakai. Saya memang tidak mampu. Paling mahal mungkin saya pernah beli Chargers OutFitters. Murahkan? Dekat pasaraya BINTANG pun ada. Pernah dengar pasaraya BINTANG? GIANT?

Kalau dahulu semasa bercinta habis masa berbual di telefon dan berSMS, kini, apalah salahnya kalian cuba berbual dengan ALLAH? BerSMS dengan-NYA? Mungkin (memang) sangat berfaedah.

Kalau dahulu, ketika keluar pagi ke pejabat, kalian lebih suka dengar iPod yang dipenuhi dengan lagu-lagu mengusik jiwa, lagu cinta yang mengkhayalkan, apakata kali ini cuba isi iPod anda dengan kalimah-kalimah tauhid, surah-surah lazim (yang mudah kita ikut) dan asma-ul-husna?


Kalau dulu nasihat teman lelaki 100% akan kita dengar , kali ini dengar dan renung wajah ibu bapa. Mereka lebih berhak kita hormati.
Masih banyak lagi jalan untuk kita rasa nikmat dunia. Bukan semata-mata cinta. Berbakti kepada ibu bapa, salah satu nikmat. Tidak ada ibu bapa? Yatim? Carilah nenek, pak cik, mak cik yang halal bagi kita.

Menderma bantu orang susah (kalau kita kerja dan gajinya besar) saya yakin ada dalam kalangan rakan-rakan saya yang gajinya sangat besar, bukan? Apalah salahnya bersedekah di masjid?

Selalunya rakan-rakan akan ke KL , bukan? Pasar malam dan macam-macam lagi. Adakah kalian berhenti tuk solat? Jika TIDAK, kali ini betulkan niat. Bawa beg tangan, isilah telekung. Bila sampai waktu, solatlah. Hanya dengan solat akan buat hati jadi lebih tenang daripad aterkenangkan kisah-kisah lama.

_____________________________________________________________________

Masih banyaklagi jalan untukkita bagn daripda kesakitan putus cinta. Saya tidak katakan semuanya say baik, semuanya say buat.

Saya masih lagi tidak baik. Saya juga pernah rasa sakit seperti kalian. Apa uba yang saya buat? Saya telah diberi pelbagai jenis doa. Salah satunya doa melupakan cinta lama. Saya sudah hilangkan doa itu. Bagi saya doa itu salah satu cara terbaik. Kita mohon kepada Allah.

Bukan dengan cara menguar-uarkan kepada dunia bahawa kita sedang sakit putus cinta. Saya akui kehebatan rakan saya Eiyla Adila. Kuatnya dia menempuhi sakitnya putus cinta. Tabah.

Saya menangis juga tertonggeng selama sehari. CUKUP untuk sehari saya habiskan air mata saya demi cinta yan tidak berkeseudahan dan tidak halal bagi saya. Tidak guna saya kenang lagi.

Akan ada insan yang akan komen bahawa, "Engkau bolehlah, sekarang sudah hidup senang, sudah kahwin, suami bagus, duduk luar negara."

Setiap orang ada pencapaiannya sendiri. Saya juga tidak pernah terfikir unuk berkahwin awal. Setelah saya putus cinta, saya hanya berdoa kepada ALLAH, kirimkan saya cinta halal.

Selang beberapa bulan selepas itu saya dilamar oleh lelaki yang tidak saya kenali. nilah hakikat bila kita reda. Selagi kita tidak reda, selagi itulah kita dihimpit kekesalan.

Saya juga tidak tahu lelaki itu berkelulusan luar negara. Saya tidak kenal dia. Saya jumpa suami saya juga seminggu sebelum bernikah. Tidak ada dating-dating. Cukup sekadar bertanya khabar melalui Internet.

Jangan kata yang sudah kahwin itu hidupnya senang lenang. Sudah bahagia. Yangmasih belum berpunya itu hidupnya kelam tidak bermaya. Hey, sudah lupakah kalian tidak ada teman lelaki tetapi kalian ada ibu dan ayah?

Itulah yan say lakukan. Dahulu, setiap Sabtu dan Ahad, selepas sahaja kerja JUmaat, saya ak terus pulang ke kampung. Berbakti kepada bonda dan ayahanda setelah berbakti kepada negara dengan bekerja dan memandaikan bangsa dengan menyiapkan buku-buku. Kini, masa Sabtu dan Ahad saya kepunyaan bonda dan ayahanda. Saya tidak rasa sunyi langsung. Saya hiburkan diri saya dengan membaca. Saya ikuti kumpulan gerakan bebas memandaikan bangsa BACA@ lalu hati say jadi tenang. Kerana apa? Kerana saya sudah lupa dan saya sudah reda. Tidak ada apa-apa yang membahagiakan dan mengubah selain saya membahagiakan dan mengubah diri saya.

Jangan ingat rakan yan sudah berkahwin dan beranak pinak itu bahagia dan tidak derita. Jangan lupa, semua manusia akan mati. Mati itu BENAR.

Maka, yang sudah berkahwi dan bernak juga perlu jalani kehidupan yan sunyi den derita dengan kehilangan. Lebih baik hilang teman lelaki daripada hilang suami. Parahnya ilang suami entah bila akan hilang? Kalau hilang anak, sakitna entah terus berdarah.

Itulah, jangan cepat menyangka bahawa yangsudah berteman hidup itu bahagia. Saya sering terfikir, bagaimana suatu hari nati say akan tinggal sendiri. Lebih sakit daripada ditinggal teman lelaki!


NIKAH

Simpanlah dalam hati nat bernikah kerana agama. Jangan simpan dalam hati niat berkahwin kerana nafsu semata-mata. Nafsu itu nombor yang entah ke berapa. Bila sudah bernikah, barulah fikirkan hal nafsu kerana pada msa itu, semuanya sudah HALAL. Bila kalian fikirkan nafsu dengan teman lelaki, sudah semestinya HARAM!

Bernikahlah seadanya ala kadar dengan kemampuan. Jangan sibuk mencari lelaki kaya mewah semata-mata mahu hidup senang selepas itu. Wang dan kekayaan tidak menjamin kebahagiaan langsung.

Bernikahlah dengan lelaki yang mapu imamkan solat kalian. Jika ada teman lelaki sekarang, cuba lihat pada waktu solat adakah dia mengingatkan kalian tentag solat? Adakah dia juga kaki masjid? Kalau dia sendiri lalai dalam agama, putus cinta pun tak mengapa! Saya RELA!

__________________________________________________________________________________

KAU LAIN, AKU LAIN

Kita sama , sahabat. Kita wanita, gadis yang sentias ingin dicintai dan dikasihi. Tapi jangan lupa, cinta dan kasih lelaki tidak 100% mendamaikan. Buat masa ini, selepas putus cinta, carilah kasih dan reda Allah. Carilah kasih dan sayang ibu dan ayah. Adik beradik. Berapa kai dalam sebulan kalian dan adik beradik berkumpul? DI mana kasih sayangkalian dan adik beradik?

Kalau berkumpul adik beradik, adakah kalian fikirkan batas aurat dengan ipar? Kalau tidak, bagaimana mahu rasa dikasihi ALLAH? Tutuplah aurat. Bagaimana aurat kalian dengan jiran? Tutuplah aurat. (Pesanan untuk dri saya juga!!!)

Apa lainnya kita? Kita sama manusia. Ada hati, ada perasaan. Hati sakit dilanda duka asmara cinta. Semua oran sam. Cuma cara untuk mengubati sakitnya cinta itu yang membezakan kita. Akan ada jawapan,

"Bukan aku tidak solat, bukan aku tidak doa. Tapi hati tetap tak bleh lupa!"

Hey, kata-kata seperi itu kata-kata insan yang tidak pernah yakin dengan ketentuan ALLAH! Yang mengubah cara itu KITA, yang MAHA MEMBANTU itu siapa? Bukan ALLAH? Kalian menidakkan perkara yang sepatutnya kalian lakukan.

SUSAH?

Tidak susah kalau kalian istqamah. Kenapa saya kata begitu? Saya bukan ustazah. Saya juga bukan muslimah sejati. (Tak percaya,?? Tanya suami saya, betapa banyaknya dosa saya selepas saya bernikah dengannya) KIta bukan MAKSUM dan kita bukan manusia ajaib yan idak perlukan USAHA!!!

Berusahlah tingkatkan taraf ibadat. Dekatkan diri kepada ALLAH, nescaya hati sangat-sangat tenang. (Tidak percaya? kenapa tidak percaya?)

Saya tidak tahu kenapa ada yang tidak percaya dan masih katakan, :

"Aku solat, aku beribadat, tapi aku tetap tak boleh lupa!"

Jika begitu, selidik dahulu bagamana solatmu, ibadatmu? Tentu ada salah silap di mana-mana. Sama-sama kita betulkan. (Peringatan buat diri saya jga)

Yang mampu mengubah hanya diri kalian wahai sahabat, para gadis. Tidak ada insan lain. Pernah seseorang bertanya kepada saya, bagaimana saya menjadi kuat. Saya tidak kuat sebenarnya. Saya mencuba menjadi kuat. Apa yang saya khabarkan kepada adik tersebut, (rakan seuniversiti tetapi lebih muda daripada saya) , cuma, BERUBAH.

Perubahan yang bagaimana?

1- Buang semua gambar yang tidak menutup aurat dan gambar menggoda di FB.
2- Tuliskan status yang positif dalam FB
3- Tutuplah aurat (sedikit demi sedikit, bukanlah suruh berpurdah terus)
4- Minta doa ibu bapa
5- Solatlah.
6- Baca Quran
7- Zikirkan nama ALLAH selalu.

dan banyak Lagi. Tidak susah. Tidak susah. Yang susahkan itu, siapa? Kita dan Syaitan. Kenapa salahkan Syaitan? Bukankah kerja Syaitan sememangnya menyesatkan manusia? :)

Saya juga seperti anda. Saya juga rasa sakitnya cinta. Saya juga pernah jatuh tersungkur. Tetapi, bagaimana saya mendapat kekuatan dan rezeki?

SEMUA ATAS USAHA DAN DOA YANG BERTERUSAN KEPADA ALLAH SWT.
ARTIKEL BERKAITAN boleh BACA DI SINI

p/s: jangan kata TIDAK selagi belum sempurna perubahanmu.

No comments:

Post a Comment