Wednesday, November 9, 2011

resipi cendol perantau

CENDOL TOOWOOMBA


Wah, teruja sangat-sangat hari ini dapat buat cendol sendiri. Dulu masa dekat kampung, dapat tolong emak buat cendol. Tapi tak 100% membantu.. Setakat tolong kacau je tak bagi hangit. Tapi kali ni, dapat buat sendiri. Almaklumlah, nama pun perantau. Bahan tak cukup, tapi bedal saja sampai jadi. (resipi mak + bedal sendiri sebab tak cukup bahan)

Bahan-bahan:

1 cawan tepung beras
3 cawan air pandan
(pandan blender dengan 3 cawan air)
pewarna hijau beberapa titik kalau warna hijau tak berapa menarik
garam secukup rasa

cara-cara:

masukkan air pandan yang sudah ditapis semual ke dalam blender
kemudian, masukkan tepung beras dan sedikit garam.

blender sampai tepung hancur dan tidak berketul. Setelah dapat hasil adunan yang smooth, masukkan adunan ke dalam periuk. Masak dengan api yang kecil. Kalau pakai periuk elektrik tu, guna nombor 1-2 sahaja. Sebab saya pakai periuk elektrik.

Masak dan kacau jangan sampai berkerak. Kalau nampak warna hijau pandan tu tak berapa menarik, tambahlah beberapa titis pewarna hijau.

bila sudah likat dan berkilat, jangan tutup api. Cari acu, atau buat acu sendiri dengan tebuk loyang lama dengan paku.

Saya di Australia, tak ada acu. Saya pakai kertas baking (baking paper) buat macam piping cake tu. So, tekan la sikit-sikit. 1 cawan tepung beras tak banyak sangat, pakai baking paper tu, tak penat pun. Kalau banyak, kena minta tolong ahli keluarga lain lah!

Buat 2-3 lapis baking paper tu sebab kalau selapis sahaja, koyak! Saya pun tadi 2-3 kali terkoyak. Terpaksa buat banyak kali corong tu..

Selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment